آخرین اخبار
facebook Telegram RSS ارسال به دوستان نسخه چاپی
کد خبر : 223316
تاریخ انتشار : 2 آبان 1396 10:28
تعداد بازدید : 5717

التهاب بازار موبایل ربطی به رجیستری ندارد

بررسی دلایل افزایش قیمت گوشی تلفن همراه

اتفاقی که مدت ها همه انتظارش را می کشیدند، اکنون بسیار به اجرا نزدیک است و خبر اجرای طرح شناسنامه دار کردن گوشی های موبایل که به رجیستری معروف است، بازار را به هم ریخته است. در این میان، طبیعی است که سوءاستفاده کنندگان از بازار بلبشوی گوشی موبایل، با سرسختی در برابر این طرح بایستند و با ایجاد آشوب مصنوعی، تبعات رجیستری را برای بازار، مصرف کنندگان و دولت افزایش دهند. به همین دلیل است که واردکنندگان قانونی و دولت نیز درصدد اطلاع رسانی از مزایای طرح و تشویق مردم به استفاده محصولات قانونی و عدم خرید تا بازگشت آرامش به بازار برآمده اند. آخرین کنش و واکنش ها را در این زمینه می خوانید.

ساحره چمنی
 دلایل افزایش قیمت گوشی
به گفته نایب رییس کمیته تخصصی تلفن همراه، قیمت گوشی موبایل در نتیجه ۴ دلیل افزایش یافته که این دلایل با آغاز اجرای رجیستری همزمان شده و عملاً هنوز رجیستری عملیاتی نشده که بخواهد روی قیمت اثرگذار باشد.
فناوران- افشین اکبری 4 دلیل افزایش قیمت گوشی موبایل را در بازار همزمان با آغاز اجرای طرح رجیستری، ناشی از قطع تخصیص ارز مبادله ای برای واردات موبایل، بی ثباتی در مرز کردستان، افزایش نرخ ارز و پیچیده شدن روال ترخیص واردات قانونی از گمرک اعلام کرد. به گفته وی هنوز طرح رجیستری گوشی تلفن همراه عملی نشده که تغییری در قیمت ها ایجاد کند.
به گفته وی، طرح رجیستری گوشی قرار است فعلاً در مرحله اول روی حداکثر 3 مدل گوشی از 250 مدل گوشی موجود در کشور اجرا شود و پیش از غیرمجاز اعلام شدن این مدل ها نیز سه روز تا یک هفته مهلت داده می شود که هر کس این گوشی ها را خریداری کرده، فعال کند تا به مشکل برخورد نکند و عمده این بحث متوجه اصناف است نه مشتریان. وی افزود: پس از اجرای طرح شناسه دار کردن گوشی ها با توجه به عوارض گمرکی 5 درصدی، ارزش افزوده 9 درصدی و مالیات علی الحساب 4 درصدی که از واردکننده اخذ می شود، تا 20 درصد افزایش قیمت شاید ایجاد شود.
وی با بیان نخستین دلیل افزایش اخیر قیمت ها در بازار گوشی، گفت: از پایان شهریور ارز مبادله ای روی کالای قانونی موبایل حذف شده و تفاوت نرخ ارز مبادله ای و ارز آزاد 20 درصد است که به واردات قانونی تحمیل شده است. 
نایب رییس کمیته تخصصی تلفن همراه افزود: در شرایطی که با آغاز رجیستری باید شرایط واردات قانونی تسهیل می شد، در بدترین شرایط ارز مبادله ای واردات قانونی حذف شده است.
وی با بیان دومین علت تغییر قیمت ها، افزود: در حال حاضر در منطقه کردستان ناامنی وجود دارد؛ حدود 30 تا 40 درصد قاچاق گوشی به کشور از مرز امارات و حدود 70 درصد از مرز بانه انجام می شود که به دلیل بسته بودن مبادلات در کردستان تامین کالا در بازار سخت شده است. به گفته وی، پیچیده شدن شرایط ترخیص از گمرک چهارمین دلایل سخت شدن تهیه کالا در بازار است.
عضو کمیته تخصصی تلفن همراه کشور توضیح داد: در حال حاضر ترخیص کالای موبایل از گمرک 25 روز طول می کشد؛ زیرا برای جلوگیری از بروز فساد، سیستم گمرک با اعمال تغییراتی پیشرفته تر شده و همچنین به سیستم شناسه کالا مجهز شده است. 
وی ادامه داد: برای حذف فساد به صورت تصادفی ارزیابی ترخیص کالا ازسوی گمرک های مختلف انجام می شود. به این ترتیب در حالی که یک گمرک سال ها وظیفه ارزیابی و ترخیص کالای گوشی را انجام می داد، امروز ارزیابی محموله به صورت سیستمی به گمرکی مثلاً در ارومیه ارجاع می شود و این گمرک به دلیل ناآشنا بودن با کار و جدید بودن مسوولیت ایراداتی می گیرد که رفع این ایرادات زمان بر است. همچنین سیستم شناسه کالا در گمرک نیز در هفته سه روز قطع است و در مجموع اعمال مانیتورینگ های بیشتر در گمرک پروسه را طولانی کرده است.

  اعلام مدل های گوشی مشمول رجیستری تا ۶ روز آینده
مدیرکل فناوری ارتباطات ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نیز درباره دلیل اعلام نشدن برندها و مدل های گوشی تلفن همراه مشمول طرح رجیستری گفت: می خواهیم بازار خودش را با شرایط جدید وفق دهد زیرا اگر به صورت یکباره برندها و مدل های مشمول طرح اعلام شود، حلقه آخر (فروشندگان) متضرر می شوند و این امر شایسته نیست. 
حمیدرضا دهقانی نیا درباره زمان اجرای برندها و مدل های مشمول طرح رجیستری موبایل گفت: کمتر از 5 یا 6 روز آینده برندها و مدل های گوشی تلفن همراه مشمول طرح اعلام می شود. 
دهقانی نیا درباره روشن کردن گوشی برای رجیستر شدن ازسوی فروشندگان گفت: در حافظه اپراتور، یک بار سیم کارت در گوشی باقی می ماند و امکان اطلاع رسانی هم در این ارتباط به خریدار وجود دارد. 
وی افزود: پیش از این شاید این امکان وجود نداشت که سابقه قرار گرفتن سیم کارت در گوشی ثبت شود یا حتی امکان اطلاع رسانی آن به خریداران وجود نداشت، اما اکنون فروشندگان باید بدانند که مراحل کسب و کار و خرید و فروش گوشی تلفن همراه تغییر کرده و ما هم تمام این مسائل را به فروشندگان اعلام کرده ایم. 
مدیرکل فناوری اطلاعات ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز درباره گرانی گوشی تلفن همراه در چند روز اخیر گفت: عکس العمل بازار قاعده مند نیست، فروشندگان باید بدانند که برخی از برندها و مدل های گوشی تلفن همراه را نمی توانند در چند روز آینده بفروشند پس بهتر است، گوشی های موجود را با قیمت هایی عرضه کنند که خریدار بیشتری داشته باشد و نباید با افزایش قیمت تعداد مشتریان خود را کم کنند. 
وی افزود: افزایش قیمت گوشی های تلفن همراه با توجه به شرایط غیرمنطقی است و به نظر می رسد که فروشندگان با قیمت مناسب باید گوشی های خود را در این مدت سریع تر به فروش برسانند.

  درخواست اطلاعات گوشی های وارداتی یک سال اخیر 
همچنین خبرها حاکی است که نمایندگان وزارت صنعت طی جلسه ای با حضور واردکنندگان تجهیزات ارتباطی، از آنها خواسته اند که اطلاعات موبایل های وارداتی شان را که در یک سال گذشته وارد ایران کرده اند، به این وزارت خانه اعلام کنند تا در فرایند طرح رجیستری مورد استفاده قرار گیرد. این اطلاعات شامل نام برند، مدل دستگاه ها، شماره سریال هر دستگاه یا همان IMEI و کد GTIN می شود که برای شناسایی کالای قابل عرضه در فروشگاه ها و سیستم های عرضه مورد استفاده قرار می گیرد.
گفته می شود که اطلاعات دریافتی از بازرگانان با اطلاعات و مشخصات محصولاتی که آن ها در بدو ورود به گمرک اعلام کرده اند، تطابق داده خواهد شد و در صورت یکی بودن اطلاعات، تلفن های همراه وارداتی این بازرگانان در طرح رجیستری فعال خواهند شد. این وزارت خانه اعلام کرد که در صورت مغایرت اطلاعات اعلامی هر دستگاه موبایل با اطلاعات موجود در گمرک، موبایل فوق از اپراتور آنتن نمی گیرد. 
لازم به ذکر است در صورت خریداری موبایل هایی که فاقد احراز هویت باشند، پیغامی از سوی سامانه برای مشترک ارسال می شود و به وی 2 هفته فرصت عودت موبایل خریداری شده به فروشنده یا ارجا به گمرک جهت فعال سازی دستگاه فوق داده می شود.
گفتنی است طی 2 ماه تمام برندها تحت پایش شبکه قرار خواهند گرفت، اما پیش تر به بازرگانان اعلام خواهد شد. در حال حاضر مطمئن ترین راه های خرید تلفن همراه نمایندگی های رسمی و فروشگاه های معتبر اینترنتی هستند. 
سعید مرادی، مدیر گروه موبایل واحد تامین دیجی کالا در همین رابطه پیش بینی کرده که با توجه به اینکه دیجی کالا جزو معدود فروشنده هایی بوده که از پیش از این هم تنها کالاهای کاملا قانونی می فروخته و به همین دلیل تعامل بسیار خوبی با شرکت های واردکننده اصلی داشته است، با زیرساخت مناسبی که مهیا کرده می تواند با اجرای طرح رجیستری با استقبال خوب مردم روبه رو شود.


نظر شما



نمایش غیر عمومی
تصویر امنیتی :