آخرین اخبار
facebook Telegram RSS ارسال به دوستان نسخه چاپی
کد خبر : 225943
تاریخ انتشار : 7 آذر 1396 10:8
تعداد بازدید : 2220

مواجهه غلط با ویز و نابودی اعتماد کاربران

اخیرا برای استفاده رانندگان خودروهای آنلاین اسنپ و تپسی از اپلیکیشن‎های شان مشکلی به‎ وجود آمده است. اپلیکیشن این دو تاکسی آنلاین در تلفن همراه کاربران به دنبال اپلیکیشن مسیریاب ویز می‎گردد و در صورت مشاهده آن در تلفن همراه کاربر اجازه‎ ادامه‎ کار و گرفتن مسافر را نمی‎دهد.

هادی فرنود*
*هم‎بنیانگذار “همفکر و کاموا"
در این مشکل چند وجه متفاوت وجود دارد. در اینکه این دو کسب‎وکار را مقامات قضایی مجبور به انجام این کار کرده‎اند شکی نیست و این دو کسب‎وکار قطعا از عواقب این معضل و نارضایتی بسیار زیاد کاربران و راننده‎ها و همچنین بازخورد بدی که در جامعه علیه آنها به وجود آمده، مطلع بوده‎اند و مجبور به انجام این کار شده‎اند. در این قضیه، علاوه براینکه حریم خصوصی راننده نباید از این طریق نقض شود و یک روش جدید برای سانسور و جلوگیری از استفاده از یک اپلیکیشن به‎وجود بیاید که در واقع یک بدعت بسیار بد و خطرناک است، مساله‎ دیگری که وجود دارد این است که به نظر من یک روند غیرقانونی شکل گرفته است. زیرا از لحاظ قانونی اجازه‎ این را ندارند که یک کسب‎وکار را مجبور به تجاوز به حریم خصوصی کاربران خودشان بکنند و کاری انجام دهند که اصولا غیر قانونی ‎است. یعنی اینکه در گوشی کاربران به دنبال یک اپلیکیشن دیگر بگردد و اجازه استفاده از آن را بدهد یا ندهد، کاری است که با قانون حریم خصوصی و قوانین شهروندی مغایرت دارد و اینکه در زندگی خصوصی کسی دخالت داشته باشیم، از لحاظ شرعی هم مشکل دارد.
اینکه یک ارگان دولتی و امنیتی به اجبار این کسب‎وکارها را به این کار واداشته، معضل بسیار بزرگی است و باید مشخص شود که این دستور از طرف کدام ارگان و چگونه به این کسب‎وکارها داده شده و چه تهدیدی صورت گرفته که مجبور به انجام این کار شده‎اند؟
اگر یک روش جدید برای کنترل و جلوگیری استفاده‎ از اپلیکیشن‎های مختلف درست شود، می‎تواند برای رشد و گسترش کسب‎وکارهای اینترنتی در کشور بسیار خطرناک باشد و اعتماد کاربران و مردم که بسیار مساله‎ مهمی ‎است از حکومت و از کسب‎وکارهای ایرانی بیشتر و بیشتر سلب شود و ضربه‎ شدیدی به این کسب‎وکارها وارد ‎آید.
در حال حاضر می‎بینیم که اپلیکیشن پیام‎رسان تلگرام نسبت به اپلیکیشن‎های پیام‎رسان داخلی که کم هم نیستند، کاربران بسیار زیادی دارد؛ تنها به این دلیل که مردم به کسب‎وکارهای ایرانی اعتماد ندارند. نه به این دلیل که سازندگان آن کسب‎وکار بد هستند؛ بلکه به این دلیل که این امکان در کشور ما وجود دارد که هر زمان یک ارگان امنیتی دستور به انجام کاری داد، نمی‎توانید از انجام آن به دلیل غیرقانونی بودن سرباز بزنید. اگر می‎خواهیم محصول داخلی و نرم‎افزارهای داخلی را قدرتمند کنیم باید این بدعت را از بین ببریم. این موضوع ارزش از دست دادن اعتماد مردم را ندارد و ضربه‎ شدیدی به صنعت نرم‎افزارهای داخلی وارد می‎کند.

مشکلی که با اپلیکیشن اسرائیلی waze وجود دارد، ممکن است اشتباه نباشد، به دلیل اینکه اطلاعات موقعیت مکانی ایرانیان را دارند.‎ این نگرانی حتی اگر بر پایه اطلاعات نادرست باشد، بی‎پایه و اساس نیست و از ضعف ما در زمینه تکنولوژی حکایت می کند. اما اگر بخواهند با این روش و به سبب قدرتی که دارند جلوی استفاده از اپلیکیشن‎ها را بگیرند، اعتماد مردم را به اپلیکشن‎ها و کسب‎وکارهای داخلی از بین می‎برند و به همین دلیل است که مردم از اپلیکیشن‎های داخلی استقبال و استفاده نمی‎کنند. با این کار در طولانی مدت درواقع به دشمنان خودمان خدمت می‎کنیم، به دلیل اینکه اقبال مردم را به سمت اپلیکیشن‎های خارجی می‎بریم و همیشه امکان هک شدن آن اپلیکیشن خارجی، حتی اگر متعلق به اسرائیل نباشد، وجود دارد به دلیل اینکه اطلاعات خارج از کشور است و ممکن است در دسترس سرویس‎های امنیتی دیگر قرار گرفته باشد و ما کنترلی روی آن نداشته باشیم. این موضوع تنها به این دلیل است که اعتماد به کسب‎وکار ایرانی را از بین برده‎ایم و این مشکل بسیار بزرگی برای آینده است که همین اعتمادی را که در حال حاضر هم بسیار شکننده است، ازبین می‎برد.
به گمان نگارنده، با فیلتر کردن این اپلیکیشن‎ها نیز مشکل بزرگ تری درست می‎کنیم؛ زیرا اپلیکیشنی مانند ویز یک اپلیکیشن کاربردی‎ است و در حال حاضر مشابهی برای آن وجود ندارد و با محدود ساختن دسترسی به آن سبب می‎شویم که کاربران بیشتری به سمت vpn و سایر فیلترشکن‎ها بروند. خود فیلترشکن‎ها هم به دلیل اینکه تمام اطلاعات کاربر از طریق آن رد شده و به سرویس مورد نظر می‎رسند، مشکل بزرگ امنیتی به ‎وجود می‎آورد و در واقع ما خودمان اطلاعات کاربران را به اپلیکیشن‎هایی که vpn رایگان می‎دهند، تقدیم می‎کنیم.
بنابراین هیچ کدام از این دو راه، راه درستی برای جلوگیری استفاده از این اپلیکشن‎ها و تقویت سیستم‎ها و نرم‎افزارهای داخلی ‎نیست؛ بلکه باید به نحو دیگری این کسب‎وکارها را حمایت و سعی کنیم تا با قانون‎مند کردن این‎گونه درخواست‎ها اعتماد مردم را به اپلیکشن‎های داخلی برگردانیم. اینکه هرکسی در دولت یا حکومت بتواند کسب وکارها را مجبور به ارایه خدمات ویژه بکند، سبب از بین رفتن اعتماد شده و باعث می‎شود که اپلیکیشن‎های ایرانی اصلا شکل نگیرند. امیدوارم که مسوولان متوجه این نکته‎ ضریف و بسیار مهم بشوند و بدانند که این حرکت‎ با تقویت اپلیکیشن‎های خارجی در طولانی مدت به ضرر کشور خواهد بود.


نظر شما



نمایش غیر عمومی
تصویر امنیتی :