آخرین اخبار
facebook Telegram RSS ارسال به دوستان نسخه چاپی
کد خبر : 229008
تاریخ انتشار : 5 دی 1396 12:17
تعداد بازدید : 6002

صنف ظرفیت پذیرش کسب و کارهای نوین را دارد

محمد باقر اثنی عشری عضو هیات مدیره و خزانه دار انجمن شرکت های انفورماتیک و عضو هیات مدیره دوره نخست سازمان نظام صنفی رایانه ای تهران و کشور، با برنامه کاری مشخص پا به عرصه انتخابات گذاشته است. او امیدوار است بتواند هم آرامش و اتحاد را به صنف باز گرداند و هم زمینه پذیرش کسب و کارهای نوپا را در بدنه فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور فراهم کند. در این راه اثنی عشری گام نخست را محکم برداشته و با تهیه فهرستی از افراد با سابقه، شناخته شده و کارکشته صنفی در کنار جوانانی که شرکت های جوان شان در حال تبدیل شدن به غول های فناوری ایران است، اتحاد 99 را با هم فکری بسیاری از فعالان قدیمی و جدید صنف شکل داده است. اثنی عشری علاوه بر فعالیت در حوزه فاوا، رییس هیات مدیره شرکت هوانوردی پرسان نیز هست و به آموزش و تربیت خلبان می پردازد. باید دید در صورتی که صنف فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران به او و همراهانش در اتحاد 99 اعتماد کند، می تواند زمینه ساز پرواز صنعت ICT در کشور را فراهم آورد.

 اجازه بدهید سوالات را از نحوه تشکیل اتحاد 99 شروع کنیم. تشکیل این ائتلاف چه فرایندی را طی کرد؟
یکی از حسن های سازمان این بوده است که به مانند برخی اتحادیه ها، مدیریت آن دائمی و موروثی نبوده و سیستم چرخشی داشته است. ریشه آن هم از انجمن شرکت های انفورماتیک می آید که هیچ کس بیش از دو دوره دو ساله، در انجمن مدیریت نکرده است. در پایان هر دوره هیات مدیره سازمان هم این تفکر شکل گرفته است که با توجه به اوضاع و احوال جامعه، فرد مناسب برای پیشبرد اهداف سازمان کیست.
دوره نخست سازمان آقای سعیدی نایینی مدیریت کار را برعهده داشت و آن دوره را می توان دوره ستیز دانست. دولت جدیدی سر کار آمده بود و به یک شمشیرزن قهار نیاز بود تا کار به درستی پیش برود. آن دوره چالش های زیادی داشت برای مثال از روزی که جلسه مجمع برگزار شد، برخی برای لغو مصوبه مجلس به دیوان عدالت اداری شکایت کردند. اداره اماکن هم حکم پلمب دفاتر شرکت ها را به درخواست اتحادیه صادر کرد و از سوی دیگر وزارت خانه، سازمان را قبول نداشت و در نتیجه یک نفر مانند آقای سعیدی لازم بود تا جسارت لازم را برای استقرار سازمان داشته باشد.
اما در دوره دوم نیاز به فردی بود که با آرامش بیشتر، راه تعامل و گفت وگو را با دیگر سازمان ها باز کند که آقای رحمتی این مسوولیت را برعهده گرفت.
در دوره سوم نیز نیاز این بود که دبیرخانه سازمان شکل و روح جدیدی بگیرد. خانم داننده در این زمینه خیلی خوب کار کرد. در سازمان کشوری هم آقای آیت اللهی موفقیت زیادی در توسعه سازمان در استان ها داشت؛ به گونه ای که از 10 استان اولیه، اکنون سازمان در 29 استان تشکیل شده است.
در دوره چهارم، و ریاست آقای سعادت، سازمان با دولت جدید مواجه بود و رییس سازمان با تعاملی که با دولت برقرار کرد، توانست آن چه حقش بود بگیرد. از جمله این که مدیریت نمایشگاه الکامپ را پس گرفت و در کمیسیون تنظیم مقررات صاحب کرسی شد.
بنابراین در هر دوره یک سری کارهای خوب انجام شده و البته، یک سری فرصت هایی هم از دست رفته و یک سری اشتباهاتی هم اتفاق افتاده است. در دوره بعدی هم قاعدتا همین طور است و در هیچ دوره ای، هیچ هیات مدیره ای نمی تواند ادعا کند که صد در صد موفق بوده است.
در دوره جدید با توجه به تغییر مدل های کسب و کار فناوری، باید در سازمان هم تغییراتی صورت بگیرد. سخت افزاری ها یا اینترنتی ها یا نرم افزاری ها متحول شده اند و برای ایجاد این تغییرات یک سری از دوستان با بنده صحبت کردند که برای کاندیداتوری پیش قدم شوم و یک گروه منسجم و دربرگیرنده تشکیل دهم.
 افراد چگونه به فهرست اتحاد 99 اضافه شدند؟
وقتی لیستی را تهیه می کنید، قاعدتا به یک سری ارزش ها و اصول نیاز دارید. نخستین اصل این بود که از کسانی که امروز صحنه گردان IT کشور هستند برای حضور دعوت کنیم. اصلا نگران این نبودیم که آدم بزرگی به لیست اضافه شود که مبادا با او چالشی داشته باشیم. به هر حال شما باید انتخاب کنید که یک سری سرباز شما را همراهی کنند یا تعدادی ژنرال در کنار تان باشند.
ابتدا برای شاخه شرکت ها یک فهرست 26 نفره تهیه شد. با فعالان قدیمی صنف، اعضای هیات مدیره فعلی و کمیسیون ها مشورت کردیم و در نهایت به یک فهرست 15 نفره رسیدیم. مثلا برخی افراد را کمیسیون های مربوطه انتخاب کردند. واقعا هم حیف که سه چهار نفر از دوستان در این فهرست نیستند.
برای انتخاب 15 نفر از این فهرست 26 نفره، انتخاب دو سه نفر خیلی راحت بود که اتفاقا بیشترین فشارها هم به ما به دلیل انتخاب این افراد است. اما باید توجه داشت که سازمان نظام صنفی رایانه ای روزی به سازمان نظام مهندسی فناوری اطلاعات و ارتباطات بدل خواهد شد. بخش عمده ای از ترافیک دیتای کشور هم از طریق اپراتورهای موبایل تامین می شود. بنابراین طبیعی است که سه اپراتور بزرگ موبایل کشور حداقل یک صندلی در هیات مدیره سازمان داشته باشند. در دو دوره گذشته آقای صدری در هیات مدیره حضور داشتند و میان ایرانسل و همراه اول، در نهایت آقای صدوقی پا به عرصه انتخابات گذاشتند. نکته جالب تر این که برخلاف آنچه برخی دوستان می گویند، بیش از آنکه سازمان برای حضور آقای صدوقی در هیات مدیره مشتاق باشد، این همراه اول بود که این نیاز را احساس می کرد. به گفته خود آقای صدوقی، اپراتورها در زمینه زیرساخت به حد اشباع رسیده اند و برای ورود به حوزه اپلیکیشن ها و سرویس ها، نیاز به حضور در سازمان نصر دارند.
آقای میرآرمندهی شخص دیگری بود که روی او حساسیت وجود داشت. کافه بازار میلیون ها کاربر در ایران، افغانستان و تاجیکستان دارد. آقای محمدی در دیجی کالا هم صاحب یکی از بزرگ ترین فروشگاه های اینترنتی کشور است. بنابراین اگر قرار است جوانان حوزه کسب و کارهای نوپا و اینترنتی در سازمان نصر فعالیت کنند، چه بهتر که بزرگان این حوزه ها باشند و به عنوان نسل بعدی مدیران سازمان، آماده شوند.
 شما نیازمندی های مختلف صنف در دوره های گوناگون را برشمردید. اکنون نیاز صنف چیست؟
تحولی که از آن یاد کردم را در لیست اتحاد 99 به خوبی می توان دید. بگذارید یک مثال بزنم. در سال 74 در نخستین دوره هیات مدیره انجمن نایب رییس بودم. انتخابات در آن دوره در رستوران نگار میرداماد انجام شد و مدل آن این طور بود که نرم افزاری ها 7 نفر و سخت افزاری ها 7 نفر انتخاب می کردند و در نهایت از میان 14 نفر نهایی، همه گروه ها 7 نفر عضو هیات مدیره منتخب را برمی گزیدند. این وضعیت در آن زمان جواب می داد؛ کامپیوتر در سخت افزار و نرم افزار تعریف می شد. اما در اواسط فعالیت انجمن یک سری شرکت های اینترنتی به وجود آمد که در میان هیچ کدام از این گروه ها نمی گنجید و بحث های زیادی برای پذیرش این گروه در صنف مطرح شد. 
مشابه این اتفاق از 12 سال پیش که سازمان تشکیل شده، روی داده و خیلی چیزها تغییر کرده است. آخرین تحولات هم ایجاد کسب و کارهای جدید بر بستر IT است که به نظر من صنف این ظرفیت را دارد که این کسب و کارها را در داخل خود بپذیرد و شاهد توسعه کمی سازمان هم باشیم. طبیعی است که کسب و کارهای قدیمی تری مانند ISPها هم دیگر فعالیت شان موضوعیت ندارد و این رویش و زوال همواره وجود
 داشته است.
 تغییر ساختار بحث مهمی است که در چشم انداز اتحاد 99 هم مطرح شده و مورد تاکید منتقدان عملکرد سازمان هم هست. از سوی دیگر بحث نظام مهندسی فناوری اطلاعات یا تشکیل سندیکا از سوی مجلس و  وزارت ارتباطات مطرح شده است. این تغییر ساختاری که شما به آن معتقدید، چگونه است؟
سازمان نظام صنفی رایانه ای اکنون بزرگ ترین تشکل صنفی IT کشور است. تشکلی است که مسایل مالی و انتخابات آن کاملا شفاف است. این در حالی است که تشکل های دیگری هم در این حوزه وجود دارند که این موارد درباره آنها شفاف نیست.
سازمان نصر براساس یک آیین نامه اجرایی که در سال 84 نوشته شد، شکل گرفته و قاعدتا بسیاری از پارامترهای این آیین نامه نیاز به تغییر دارد. اشکالات آن هم روز به روز بیشتر به چشم می آید. در دولت نهم و دهم نمی شد به آیین نامه سازمان دست زد چون ممکن بود تغییراتی در آن به وجود بیاید که به اساس سازمان آسیب بزند. در دولت یازدهم هم با وجود این که این دولت با صنف همراه بود، تغییر در آیین نامه دشوار به نظر می رسید. به علاوه این که این کار روال پیچیده ای دارد و باید ابتدا در استان ها تصویب شود، سپس به مجمع کشوری برود و متن نهایی در اختیار هیات دولت قرار گیرد. اما به نظر می رسد در دولت دوازدهم فضا برای این کار آماده تر شده است.بخش دیگری که در سازمان نیاز به تغییر و تقویت دارد، دبیرخانه است. پورتال سازمان هم نیاز به بهبود دارد. همچنین سازمان نصر هیچ رسانه ای برای ارتباط با 3 هزار عضو خود در تهران و 14 هزار عضو در کشور ندارد و به نظر می رسد باید ارتباط رسانه ای خود با صنف را تقویت
 کنیم.
 این روزها انتظارات مختلفی از سازمان نظام صنفی رایانه ای مطرح می شود که شاید برخی از آنها اصلا وظیفه این نهاد صنفی هم نباشد. اگر اتحاد 99 رای بیاورد، در پایان سه سال چه انتظار مشخصی باید از عملکرد هیات مدیره سازمان داشت؟
واقعیت این است که برای تشکیل اتحاد 99 ما تا روز پایانی ثبت نام منتظر ماندیم و برنامه های آن در فرصت زمانی کوتاهی نوشته شد. اکنون چشم انداز و خط مشی ما اعلام شده و در صورتی که رای بیاوریم، به صورت پارامتریک و کمی، در ماه های نخست فعالیت، جدول کاری هیات مدیره تهیه می شود تا در پایان دوره قابل ارزیابی باشد. البته این برنامه کاری به صورت مرتب پایش خواهد شد.
 آقای سعادت در مصاحبه ای که با فناوران انجام دادند گفتند که کاندیدا نمی شوند اما از تداوم خط فکری فعلی حمایت می کنند. آیا اتحاد 99 تداوم خط فکری دوره چهارم سازمان است؟
اتحاد 99 تداوم خط فکری تمام چهار دوره پیشین سازمان است. ببینید دو دیدگاه در میان منتقدین سازمان در تهران و کشور وجود دارد. یک عده می گویند سازمان نابود شده و یک نفر باید بیاید، آن را تخریب و آواربرداری کند و از نو بسازد. اما اتحاد 99 اساسا معتقد به تخریب و آواربرداری نیست. ما مثل دولت ها نیستیم که سه تا رییس دولت را نتوان کنار هم روی یک صندلی نشاند. ما دور هم دوستانه می نشینیم و این طور نیست که بگوییم فلانی کار را خراب کرد. من با آقای سعادت روی بسیاری از زمینه ها اشتراکات فکری و فرهنگی دارم. معتقدم پس از این هم خیلی کار با هم داریم و اگر رای بیاوریم قطعا نماینده ما در کمیسیون تنظیم مقررات آقای سعادت خواهد بود. سازمان قطعا یک سری نقطه ضعف ها دارد اما ما تلاش های 12 سال گذشته سازمان را امتداد
 خواهیم داد.


نظر شما



نمایش غیر عمومی
تصویر امنیتی :