آخرین اخبار
facebook Telegram RSS ارسال به دوستان نسخه چاپی
کد خبر : 234450
تاریخ انتشار : 6 اسفند 1396 10:2
تعداد بازدید : 501

دبیر شورای عالی فضای مجازی در همایش حقوق فناوری اطلاعات:

تکلیف مالکیت معنوی باید سریع تر روشن شود

دبیر شورای عالی فضای مجازی با بیان اینکه فضای مجازی بسط یافته فضای واقعی است گفت: فضای مجازی یک فضای اطلاعاتی انبساط یافته است که در آن تولید اطلاعات می شود و زمان و مکان محور است که مباحث جدیدی در آن مطرح می شود و با قوانین قدیمی نمی توان آن را مدیریت کرد.
undefined
فناوران - ابوالحسن فیروزآبادی در مراسم افتتاح همایش جنبه های حقوقی فناوری اطلاعات و ارتباطات گفت: این بسط فضا را در تمام حوزه های فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی شاهد هستیم که در آن مباحث جدیدی مطرح می شود.
وی افزود: در فضای مجازی روابط، شبکه ها و رسانه های نوین اجتماعی جدید شکل می گیرند. شکل رسانه از یک رسانه مبتنی بر یک نهاد حکومتی یا نمایندگی طبقاتی از اجتماع تبدیل به رسانه هایی می شوند که همه مردم بازیگر آن هستند و تولید برنامه می کنند و اشکال مختلف ارتباطی در این شبکه ها شکل می گیرد.
دبیر شورای عالی فضای مجازی با بیان اینکه پروسه قانون گذاری در کشور ما سه سال به طول می انجامد گفت: باید اصلاح نهادی و ساختاری در کشور صورت بگیرد و مدل هایی برای این موضوع مطرح شده که یکی از مدل ها حکم رانی است که بیش از دو تا سه دهه از طرح آن نمی گذرد.
وی افزود: سازمان آیکن وابسته به وزارت صنعت آمریکا متولی حکمرانی در فضای مجازی است که تحرکاتی برای مقابله با آن در محافل بین المللی شکل گرفته که یکی نظام تنظیم مقررات است که باید بومی شود و برآیندهای حکمرانی را در آن شکل دهیم. 
فیروزآبادی با بیان اینکه باید مباحث جدید مانند بیگ دیتا و حریم خصوصی را در این تنظیم مقررات ببینم گفت: حریم خصوصی متناسب با زمان، مکان و کشور متغییر است زیرا حریم خصوصی که امروز تعریف می شود با حریم خصوصی 10  سال پیش و 10 سال آینده متفاوت خواهند بود حتی چیزی به عنوان هنجار که پایه ذهنی یک ملت می تواند باشد در طول زمان کاهش و تغییر پیدا می کند و چون بخشی از قوانین از عرف شکل می گیرد و قانون هم می تواند دستخوش تغییر شود.
دبیر شورای عالی فضای مجازی با بیان اینکه داده های عظیم و بیگ دیتا تولید علم می کند، گفت: یکی از مزایای بیگ دیتا این است که شما با پردازش داده ها می توانید مسایل اجتماع را حل کنید و یکی از خصوصیات فضای مجازی و بیگ دیتا تولید علم با فرضیه است ولی سوی دیگر بیگ دیتا ممکن است مخل حریم خصوصی مردم باشد و باید برای مالکیت معنوی قانون داشته باشیم.

 باید تکلیف مالکیت معنوی را مشخص کنیم
فیروزآبادی با بیان تدوین قوانین و مقررات حفظ مالکیت معنوی درکشور افزود: حتما باید تکلیف مالکیت معنوی را مشخص کنیم. بخش بزرگی از اقتصاد دنیا دارایی های غیر ملموس است که مبتنی بر مالکیت معنوی است. کمپانی های بزرگ دنیا مانند اپل، گوگل و ... مبتنی بر فناوری اطلاعات هستند که 70 درصد ثروت آنها دارایی معنوی است.
دبیر شورای عالی فضای مجازی گفت: ما نمی توانیم اقتصاد کشور را در یک ابهام قانونی قرار دهیم؛ زیرا در این صورت نمی توانیم از ثروت به وجود آمده از مالکیت معنوی بهره مند شویم و وقتی نتوانیم مالکیت معنوی را تبیین کنیم نمی توانیم اشتغال ایجاد کنیم و کشور را به سوی توسعه حرکت دهیم.
فیروزآبادی ادامه داد: باید تکلیف مالکیت فکری و معنوی را حل کند تا بتوان هزاران شغل در کشور ایجاد کرد و آن چیزی را که ما به زحمت با فروختن نفت به دست می آوریم به یکباره با حفظ دارایی های معنوی می توانیم ایجاد کرده و اقتصاد را بزرگ کنیم.
وی با تاکید بر قانون گذاری هوشمند گفت: قانون و مقررات علاوه بر اینکه نباید محدودیت ایجاد کند باید خطراتی را که در فضا وجود دارد هم در نظر بگیرد و مبتنی بر هوشمندی قانون گذاری کند. یکی از مواردی که ما در شورای عالی فضای مجازی به آن توجه کردیم این بود که داده های سرزمین نباید از مرزهای جغرافیایی خارج شود که در اروپا هم این قانون تصویب شده و از 25 می اجرا می شود و برای خروج اطلاعات شهروندان از اروپا خارج باید مجوز اخذ شود.
دبیر شورای عالی فضای مجازی ادامه داد: امیدوار هستم که در کشور حساسیت لازم ایجاد شود تا ما به سمت یک نظام حقوقی مناسب با تحولات کشور حرکت کنیم و این مستلزم تلاش همگی ما و میزان نخبگی و مشارکت نخبگان در این فضا و تعاملات بین مردم و حکومت است.

 هشدار رییس سازمان فناوری اطلاعات
رییس سازمان فناوری اطلاعات هم در این همایش گفت: اگر فرایند تصویب این لوایح طولانی شود، فرصت حرکت در حوزه اقتصاد دیجیتال از دست می رود. 
رسول سراییان با بیان اینکه در دهه اخیر در دنیا سه تحول اساسی شکل گرفته است؛ این تحولات را یکی کاهش ذخایر منابع طبیعی، افزایش مخاطرات زیست محیطی و تحولات در حوزه دانش و فناوری اطلاعات ذکر کرد و ادامه داد: همه این تحولات نشانگر این است که جهان باید وابستگی خود را به ذخایر زیرزمینی کاهش دهد و از منابع دیگری خلق ثروت کند. اینجاست که اقتصادی دیجیتال معنا می گیرد.
سراییان افزود: تا ۲۵ درصد اقتصاد جهان، اقتصاد دانش بنیان و مبتنی بر اقتصاد دیجیتالی که معادل ۷۰ تریلیون دلار خواهد بود است که این رقم به ۱۰۰ تریلیون دلار در آینده افزایش پیدا خواهد کرد. وی با بیان اینکه اقتصاد دیجیتالی بر پایه نوآوری بنا شده است، گفت: این نوآوری ها در حوزه کسب وکارهای نوپا محقق خواهد شد. امارات متحده عربی گفته که تا سال ۲۰۲۰ می خواهد رتبه اول اقتصاد دیجیتالی در منطقه را به دست بیاورد و حتی قطر هم اظهار کرده تا سال ۲۰۴۰ می خواهد رتبه اول اقتصاد دیجیتالی در دنیا باشد.  
رییس سازمان فناوری اطلاعات با بیان اینکه امروزه بسیاری از کسب وکارهای مبتنی بر اقتصاد دیجیتالی وابسته به قوانین و مقررات است، گفت: واقعیت این است که بسیاری از فرصت های نوپا و افراد خلاق به جای توسعه کسب وکار خود، با یک چالش حقوقی مواجه هستند که حل این چالش ها می تواند اثری بسیار مثبت در این کسب وکارها داشته باشد.
سراییان با بیان اینکه اگر ما نتوانیم سهم خود را از اقتصاد دیجیتال در دنیا بگیریم، دیگران از ما سبقت خواهند گرفت گفت: وزارت ارتباطات در دولت یازدهم بزرگ ترین تحول را در حوزه ICT در کشور رقم زد و توانست نسل سه و چهار اینترنت در کشور را فراهم کند. این وظیفه زیرساختی وزارت ارتباطات بود که در ادامه دولت و حاکمیت هم باید فعالیت در این فضای فراهم شده را تسهیل کند. 


نظر شما



نمایش غیر عمومی
تصویر امنیتی :