آخرین اخبار
facebook Telegram RSS ارسال به دوستان نسخه چاپی
کد خبر : 269031
تاریخ انتشار : 24 اردیبهشت 1399 12:59
تعداد بازدید : 4950

برخلاف رشد حدود ۹۰ درصدی در سال 98 رخ داد

افت ۱۰ برابری واردات موبایل در سال ۹۹

گزارش آمار روند واردات و مصرف موبایل طی 12 ماه سال98 نشان می دهد واردات موبایل از طریق رویه تجاری در سال 98 نسبت به سال 97 بیش از 90 درصد رشد داشته است.
undefined

آی تی من- بر اساس گزارش انجمن واردکنندگان موبایل، تبلت و لوازم جانبی، حسین غروی رام، رییس هیات مدیره انجمن واردکنندگان موبایل در مهرماه سال 98 به نیاز کشور به 12 تا 14 میلیون دستگاه موبایل در سال پرداخته بود. حالا پس از گذشت چند ماه، پیش بینی وی به واقعیت پیوسته است. طبق داده های آماری در این گزارش طی سال 98 تعداد 15 میلیون و 380 هزار دستگاه موبایل وارد کشور شده است که از این تعداد چیزی بالغ بر 14 میلیون آن توسط مصرف کنندگان در شبکه ارتباطی تلفن همراه کشور فعال شده است.
بر اساس این گزارش در اسفند ماه سال 98 تعداد یک میلیون و پانصد هزار دستگاه موبایل از طریق رویه تجاری و مسافری وارد کشور شد که یک میلیون و 300 هزار دستگاه از آن در شبکه فعال است که این موضوع در واقع بیانگر میزان مصرف کشور در ماه پایانی سال 98 است.
امیر اسحاقی دبیر انجمن واردکنندگان موبایل با بیان کاهش 10 برابری واردات موبایل در فروردین ماه سال 99 نسبت به مدت مشابه در سال 98 گفت: بررسی آمارها نشان می دهد که از ابتدای فروردین ماه امسال تا 20 اردیبهشت تنها 700 هزار دستگاه موبایل وارد کشور شده است که دلیل آن نیز محدودیت هایی است که شیوع ویروس کرونا ایجاد کرده است. در حالی که مصرف کشور ماهانه چیزی حدود یک میلیون و 200 هزاردستگاه است. لازم به توضیح است که تخصیص ارز مورد نیاز شرکت ها برای واردات موبایل در اسفندماه سال 98 باطل شده است که یکی از دلایل کاهش شدید واردات در یک ماه اخیر را می توان همین موضوع دانست. وی افزود: واردات مازادی که در سال 98 داشته ایم در این برهه حساس به تامین نیاز بازار کمک کرده است. البته از این موضوع نباید غافل شویم که تعطیلی فروشگاه های عرضه موبایل به دلیل رعایت پروتکل های حفظ فاصله اجتماعی باعث شد که تقاضای بازار به شدت کاهش یابد. به همین خاطر تصور می شود عمده این تعداد موبایل فعال شده در 20 روز نخست فروردین 99 توسط فروشگاه های آنلاین عرضه شده است.
به گفته دبیر انجمن واردکنندگان موبایل بیشترین میزان واردات در سال 98 در دی ماه آن سال صورت گرفته است. اسحاقی اظهار داشت: در دی ماه سال 98 تعداد یک میلیون 800 هزار دستگاه موبایل وارد کشور شده است، در حالی که پر مصرف ترین ماه در سال 98، بهمن بوده که در آن ماه بالغ بر یک و نیم میلیون دستگاه موبایل در شبکه ارتباطی کشور فعال شده است.
طبق گزارش های دریافتی از سامانه همتا، همچنان سامسونگ با 56 درصد، بیشترین سهم بازار موبایل کشور را در اختیار دارد. پس از سامسونگ محصولات نوکیا با 17 درصد، هواوی با 9 درصد، شیائومی با 7 درصد، اپل با 5 درصد و آنر با 3 درصد رتبه های دوم تا ششم را به لحاظ سهم بازار به خود اختصاص داده اند. 
با بررسی روند مصرف و واردات برندها می توان دریافت که شیائومی طی یک سال گذشته رشد قابل توجهی در بازار ایران داشته است.
از سویی گوشی های سامسونگ مدل گلکسی A10 ، A10s و A50 و همچنین نوکیا 106ds پر مصرف ترین مدل های موبایل در بازار ایران طی سال 98 بوده اند.  دبیر انجمن واردکنندگان موبایل با بیان کاهش چشمگیر واردات موبایل از طریق رویه مسافری طی 6 ماه پایانی سال 98 گفت: واردات موبایل از طریق رویه مسافری بعد از اصلاح قوانین و حذف معافیت 80 دلاری واردات مسافری در پاییز سال گذشته برای سودجویان از صرفه افتاد و در 6 ماه پایانی سال شاهد کاهش واردات از طریق این رویه بودیم اما همچنان زور واردات رویه مسافری محصولات اپل به واردات رویه تجاری این برند می چربد.  تا جایی که در اسفندماه 98 از مجموع 64هزارو 950 دستگاه گوشی موبایل اپل وارد شده به کشور تنها 11 هزارو 200 دستگاه از آن از طریق رویه تجاری وارد کشور شده و 53 هزارو 750 دستگاه دیگر به صورت مسافری وارد و در سطح بازار توزیع شده است که قاعدتا این تعداد گوشی موبایل فاقد خدمات پشتیبانی هستند. گفتنی است تعداد یک میلیون 360 هزار دستگاه موبایل وارد شده به کشور در اسفند ماه سال 98 عمدتا مدل هایی باقیمت زیر 300 دلار بوده اند و تنها 140 هزار دستگاه موبایل وارد شده در اسفند ماه قیمتی بالاتر از 300 دلار داشته اند.
پیش از تعطیلات نوروز و در پی شیوع ویروس کرونا، وضعیت بازار موبایل هم همانند سایر صنوف کساد شد و تا اوایل اردیبهشت وضعیت این بازار عملا به مرحله تعطیلی رسید؛ بر این اساس بسیاری از فروشندگان به فروش آنلاین روی آوردند که بنابر گزارش ها نتوانستند فروش قابل توجهی داشته باشند؛ چرا که از یک سو با افزایش مشکلات اقتصادی و معیشتی، گوشی موبایل از سبد خانوار حذف شد و از سوی دیگر افرادی هم که قصد خرید گوشی داشتند به فروشگاه های آنلاینی مثل دیجیکالا مراجعه کردند.
با همه این ها بعد از بازگشایی بازار از اوایل اردیبهشت، فروشگاه های موبایل نیز فعالیت خود را آغاز کردند که با تقاضای زیادی مواجه شدند؛ زیرا با تعطیلی مدارس، آموزش دانش آموزان مبتنی بر وب شد و خانواده ها مجبور به تهیه گوشی های هوشمند شدند. این موضوع باعث شد تا تقاضا برای گوشی افزایش یابد؛ این در حالی بود که بازار امکان تامین میزان تقاضا را نداشت؛ البته در حالی که گفته می شد که هیچ گونه وارداتی به کشور صورت نگرفته، وزیر ارتباطات اعلام کرده که ۱.۴ میلیون دستگاه گوشی به کشور وارد شده که هنوز روشن نشده اند.
در همین رابطه محمدرضا عالیان در گفت و گو با میزان با بیان روند بازار جهانی موبایل گفت: از دی ماه سال گذشته با شیوع کرونا در شهر ووهان چین بازار تلفن همراه با تنش هایی مواجه شد و کارخانه های تولید کننده موبایل و قطعات، با توقف تولید درگیر شدند و به دلیل نقش مهم شهر ووهان در تولید کالا هایی ارتباطی، کاهش عرضه جهانی موبایل در ماه های آینده قابل پیش بینی بود.
عضو انجمن واردکنندگان موبایل، تبلت و لوازم جانبی افزود: ثبت سفارش تلفن همراه در فروردین ۹۹ به صفر رسید و تلفن هایی که در ابتدای سال از گمرک ترخیص می شود مربوط به ثبت سفارش سال گذشته است و در صورت ادامه روند تخصیص ارز میزان عرضه تلفن همراه در بازار کاهش چشمگیری می یابد.
وی با بیان عدم تعادل عرضه و تقاضا در بازار موبایل عنوان کرد: در سال ۹۸، ۱۵ میلیون دستگاه تلفن همراه وارد کشور شد و از این میزان ۱۴ میلیون دستگاه به فروش رسید و بازار با اشباع واردات مواجه شد.
عالیان ابراز کرد: از اسفند سال گذشته با تصمیم کشور امارات مبنی بر بستن مرز ها تجاری امکان واردات از این کشور نبود و از سوی دیگر طرح فاصله گذاری اجتماعی و تعطیلی شرکت ها به دلیل کرونا بازار موبایل را دچار التهاب کرد. وی گفت: ثبت سفارشات از ابتدای سال صورت گرفته، اما به دلیل عدم تخصیص ارز میزان واردات کاهش یافته است و با توجه به شرایط اقتصادی و محدودیت های موجود، نیاز های اساسی دیگر  در اولویت قرار گرفته است.
عضو انجمن واردکنندگان موبایل، تبلت و لوازم جانبی گفت: دولت باید شرایطی را فراهم کند که با تخصیص ارز، تلفن های همراه دپو شده در گمرک ترخیص شود  و با تامین نیاز بازار روند ثبات در بازار تلفن همراه ادامه یابد.
در همین رابطه ابراهیم درستی رییس اتحادیه صنف فروشندگان دستگاه های صوتی و تصویری، تلفن همراه و لوازم جانبی نیز گفت: تعطیلی مراکز آموزشی و دانشگاه ها منجر به افزایش تقاضا در تلفن همراه و در نتیجه افزایش قیمت آن شده است.
و به باشگاه خبرنگاران، در خصوص آخرین وضعیت عرضه و تقاضا در بازار تلفن همراه، گفت: قیمت موبایل بر مبنای ارز محاسبه می شود و در نتیجه گران شدن تلفن همراه به نرخ ارز باز می گردد.
رییس اتحادیه صنف فروشندگان دستگاه های صوتی و تصویری، تلفن همراه و لوازم جانبی در خصوص کاهش قیمت موبایل در هفته های آینده، ادامه داد: حدود ۳ ماه است که ثبت سفارشی برای تلفن همراه صورت نگرفته است. تعداد موبایل هایی که در بازار موجود است از زمان گذشته مانده اما جوابگوی بازار نیست چرا که تقاضا در بازار زیاد شده است.
درستی با بیان علت افزایش تقاضای موبایل در بازار، گفت: هم اکنون دانشگاه ها و مراکز آموزشی تعطیل است به همین دلیل بسیاری از افراد نیاز به گوشی های هوشمند دارند که نشان می دهد تقاضا افزایش یافته است. این روال باعث افزایش قیمت این کالا شد اما در افزایش قیمت واحد صنفی مقصر نیست.
درستی در خصوص واردات موبایل، گفت: در شرایط رکود اقتصادی توقع داریم که وارد کنندگان و مغازه داران سود عادلانه ای از مشتریان بگیرند تا به مصرف کنندگان فشار نیاید.


نظر شما



نمایش غیر عمومی
تصویر امنیتی :